aastatel 2006, 2007, 2008

Türi valla Aasta küla 2008 auhinna tähistamine 13.detsembril Kabala kultuurimajas

See on esmakordne Türi valla ajaloos, et tunnustuse pälvivad kaks küla koos. Kandideerisime samale preemiale ka eelmisel aastal, kuid siis läks tunnustus meie headele sõpradele - Ollepa külale. Sel aastal esitas meid preemiale külaliikumise spetsialist Riina Trumm. Tema küsimusele, et kas oleme nõus vaid ühe küla esitamisega vastasime, et see ei ole võimalik. Niiviisi juhtuski, et preemia pälvisid kaks küla üheskoos. Seltsi liikmete arvates oli see õiglane otsus, kuna kõik mis teinud oleme, on sündinud kahe küla elanike koostöös.

Sündmust tähistama oli tulnud päris palju endiseid ja praeguseid külaelanikke, nii noori kui vanemaid inimesi. Tervituseks hõõgvein ja avasõnad, seejärel läks jutujärg külalistele. Türi vallast olid preemiat üle andmas vallavanem Toomas Marrandi, külaliikumise komisjoni esimees Reet Länkur, külaliikumise spetsialist Riina Trumm ning haridus- ja kultuuriosakonna juhataja Triin Pärna. Tervitama olid tulnud ka Pilistvere koguduse emeriitõpetaja Vello Salum ja õpetaja Hermann Kalmus.

2009. aastaks jääb KUME külaseltsi valvata rändauhind „Külavalgus”. See on õlleankru mõõtu suur puust küünlajalg. Täpselt samamoodi näeb aga välja ka väike küünlajalg, mis jääbki küladele alatiseks saadud tunnustust meenutama. Lisaks premeeris omavalitsus külasid 5000 krooni suuruse rahasummaga.

Pidu oli väga lustiline ja kandus üle südaöö. Muusikat tegid ja seltskondlike mänge viisid läbi meie head sõbrad Kristjan Alles ja Danel Udu teamist Ohutsoon. Hannes Linno organiseeris osavalt Kurla ja Meossaare teemalist ristsõna, mille koostas Tiina Lohur, lahendama kogu peoseltskonna. Läbi õhtu lauldi karaoket ja tantsiti. Oleme rõõmsad, et meie külade inimesed naudivad ühiseid tegemisi ja uuel aastal jätkame ikka uue hooga.

Hurraa!!! Türi valla "Aasta küla" tiitel Kurlale ja Meossaarele! 18.11.2008

Eile õhtul toimunud külaliikumise komisjoni koosolekul toimus Türi valla aasta küla valimine ja selle tiitli saavad 2008. aasta (tõenäoliselt ka varasema) tegevuse eest endale Kurla ja Meossaare! Palju õnne meile. Oli kaks nominenti: Kurla-Meossaare ja Kirna, kuida kaalukauss kaldus üsna oluliselt meie poole, hääled jagunesid 8:4.


Avasta maailma! Argentiina teemaline pidu Kurla külaplatsil 22.08.2008

Liis Lohur, kes oli aasta Argentiinas vahetusõpilaseks, rääkis muljeid ja näitas pilte. Kuulasime argentiina muusikat, küpsetasime liha, maitsesime veine ja saime teada palju uut sellest kaugest riigist. Fakte ja statistikat lisas Hillar Nahkmann. Õhtu jätkus suvelõpu noortepeoga.

14.08.2008 olid välismaa noored külas abiks

14.augustil olid Kurla ja Meosaare külades vabatahtliku tööd tegemas prantsusmaa-, belgia-, hispaania-, poola-, itaalia-, lõuna-korea- ja jaapani noored. Koos imavere- ja türi aktivistidega saabusid nad meie külla kella 10-ks. Kui vabatahtlikud olid kahe küla vahel ära jagatud, alustati erinevate töödega, sealhulgas külaplatsi rohimise, kiige tõrvamise, kivide kangutamise ja puude vedamisega küla vanainimestele.

Usinalt tööd tehes sain sõbraks ühe toreda prantsusmaa tüdrukuga ja hispaania keelt sai samuti harjutatud.

Kell 14 sõitsid välismaalased Imavere Kõrtsi lõunale, külastasid ka piimandusmuuseumi. Ootasime neid tagasi kella kuueks, kui kohale olid kutsutud kohalikud jalgpallurid ja kohtunik Danel Udu. Segavõistkondade vahel toimunud mäng kulges suuremate vigastusteta, samal ajal tegid naised süüa. Peale saunaskäiku, kuhu hispaania- ja itaalia kutid minna pelgasid, pakuti välismaalastele lihakastet ja kartulit, mida kiideti kõval häälel. Pannkoogid läksid samuti hästi peale. Morsi peale hüüti kõval häälel „Oh, the estonian national drink!“ ja imestati kodustehtud vaarikamoosi üle.

Kui saunajärg läks naiste kätte, oli neid sealt peaaegu võimatu kätte saada. Klaire Prantsusmaalt isegi soovis omale jõuludeks sauna. Ka jaapani- ja koreatüdrukust olid saanud vinged leilitajad.

Kella 10 ajal lahkusid vabatahtlikud ja sõitsid Imaverre, kus nad ööbisid. Nad olid väga rahul sellega, et neil oli võimalus teha füüsilist tööd ja viibida looduses, mis nende mõistes väga küla polegi, sest majad asuvad üksteisest mitmekümne meetri kaugusel. Meil oli samuti hea meel näha oma külaplatsil nõnda kirjut seltskonda!

Liis Lohur

Jalgpalliturniir Kurlas 12.07.2008

Laupäeval, 12. juulil toimus Kurla pallimurul jalgpalliturniir nelja meeskonna vahel. Oma võistkonna olid välja pannud Kabala, Kurla, Oisu ja Võhma noored pallivõlurid. Kuna ilmastikuolud olid ekstreemsed, sadas paduvihma, ning platsile kogunenud vesi muutis mängu väga kiireks ning tehniliseks.

Esimeses mängus kohtusid võõrustaja Kurla ja Oisu meeskond, mis lõppes Kurla kindla võiduga. Päeva kõige väravaterohkeimas mängus alistas Kabala seisuga 9:1 Võhma meeskonna. Kuid järgnevas kohtumises tuli Kabalal alistuda Oisule seisuga 2:4. Külalised Võhmast võitlesid innukalt ja lõid ka mitmeid väravaid, kuid seekord jäi võit koju viimata. Võhma vutimehe Robi Tikase löödud värav valiti aga turniiri ilusamaks väravaks.

Päeva oodatuim vastasseis Kabala ja Kurla vahel kruvis üles mitmeid pingeid. Kohale oli kogunenud ka hulgaliselt fänne, kes ei hoidnud oma emotsioone tagasi, ning toetasid oma meeskonda kõva kisaga. Poolajavile kostudes oli Kabala fännide rõõmuks seis 3:2 Kabala kasuks. Teise poolaja alguses viigistas küll turniiri parimaks mängijaks valitud Chris Lee mängu seisu, kuid Kurlal tuli vastu võtta kibe 3:5 kaotus.

Turniiri võitja otsustas päeva viimane mäng, kus kohtusid Oisu ja Võhma meeskonnad. Oisu meeskonnas visa tööd teinud Marten Aru valiti ka päeva parimaks väravavahiks. Kuna viimase mängu lõpuks oli turniiritabelis esimese kolme meeskonna vaheline punktisesi võrdne, tuli hakata võrdlema löödud ja sisselastud väravate vahet.

3. Koha teenis Oisu, teise kohaga lõpetas Kabala ning turniiri üldvõitjaks kuulutati Kurla. Esimesele kolmele meeskonnale anti medalid ja võidumeeskonnale lisandus karikas. Auhinnad pani välja Kurla-Meossare külaselts KUME ja eriauhinnad seinaplaadi ja segumoosi K-Rauta Kesko.

Päev lõppes sauna ja külma tünnisuplusega. Kõlama jäi mõte, et järgmisel suvel kohtutakse taas ja oodatakse ka uusi vastaseid.

Jaaniõhtu Kurla külaplatsil 23.06.2008

Tublid jalgpallurid, olles innustust saanud EM-i mängudest, vihma ei peljanud ja kell 17.00 algas jalgpallimatš FC KUME ja FC Mõigu vahel tugevas sajus. Halb ilm väljakuperemehi ei soosinud ja kohtumine lõppes 0:4 Mõigu kasuks. Koos mänguga lõppes ka vihmasadu ja lõkke süütamise ajaks paistis juba päike. Tule süütamise au anti sel aastal varjualuse ehitajatele. Tiina õnnitles külaseltsi poolt koolilõpetajaid ja Türi vallas kaunima kodu auhinna saanud Hiie ja Martin Pajurit.

Seejärel alustas ansambel „Viiser“ Suure-Jaanist. Tantsu vaheajal prooviti jõudu köieveos ja selle võitsid ülekaalukalt 2:0 kohalikud jõumehed. Tants kestis hommikuni, julgemad said laval ka lauluhäält demonstreerida.

Rõõm oli sellest, et sel aastal oli külaelanikke ja nende sõpru kokku tulnud rohkem, kui kunagi varem. Loodame, et ühised jaanipeod jätkuvad sama hoogsalt ja rahvarohkelt!

Varjualuse ehitamine külaplatsile algas juunis 2008

August Rei päev 23.aprillil 2008

August Rei päev 23. aprillil algas kell 15 Kurla koolimaja juures mälestuskivi avamisega.

Avasõnad lausus riigisekretär Heiki Loot, järgnes Türi vallavanema Toomas Marrandi sõnavõtt. Seejärel lõigati läbi lint mälestuskivi ümbert ja perekonna nimel võttis sõna hr. Enn Rei. Mälestuskivi õnnistas EELK pastor-emeeritus Vello Salum. August Rei mälestusi luges ette Toomas Kiho. Türi puhkpilliorkestri viiside saatel asetati mälestuskivi juurde lilli. Kurla vana koolimaja juures pole ammu olnud nii rohkesti rahvast.

Oma kohalviibimisega lisasid üritusele pidulikkust EV President hr. Arnold Rüütel, EEKL peapiiskop Andres Põder ja EV rahandusminister hr. Ivari Padar.

Pärast avamist tegid osavõtjad peatuse Pilistvere kalmistul, et süüdata küünlad August Rei vanemate ja Jüri Vilmsi haual, seejärel siirdusid kõik Pilistvere rahvamajja kõnekoosolekule

Pärast seda jätkus päev Pilistvere kultuurimajas ettekandekoosolekuga, kus esinesid ettekannetega Ivari Padar - "August Rei kui sotsiaaldemokraat", Trivimi Velliste - "August Rei ja asutav kogu", Jüri Kahn - "August Rei - välisminister ja diplomaat", Enno Penno (eksiilvalitsuse liige) - "August Rei pagulasena Rootsis", Küllo Arjakas - "August Rei elust ja poliitilisest tegevusest". Ettekandeõhtut juhatas ajaloolane Jaak Pihlak. Kaetud oli ka kohvilaud.

04.11.2007 KUME külaseltsil oli sünnipäev!

Sõime pidukooki ja mekkisime KUME õlut. Meenutasime teguderohket aastat ja tegime plaane tulevikuks.

08.09.2007 puude istutamine külaplatsile

Istutasime Kurla külaplatsile sellised puud: mägimännid, kontpuud (Flaviramea, Kesserlingii, ?ibirica), jaapani nulud, pihlakad (Dodong, Joseph Rock), serbia kuused , amuuri toomingas, ebajasmiinid (´Manteu d Hermiine´, neitsilik ebajasmiin).

Külade kokkutulek 28.juuli 2007 - vaata pilte!

Sel aastal kohtusime Piiri talu õuel, kus asub nüüd värskeltvalminud kiigega Meossaare külaplats.

Jaaniõhtu meenutus 2007

Et oma edaspidises õnnes kindel olla, pole paha jaaniõhtul ja -ööl mõnd hingelähedast rituaali täita. Kõige tähtsam tegu jaaniõhtul on... minna jaanitulele. 23.06 ootame kõiki külaplatsile. Kogunemine kella 18.30-st. 19.00 algab jalgpall. Sellele järgnevad traditsioonilised jaaniõhtu tegevused. 21.00 süütame lõkke. Võta kaasa oma piknikukorv ja tule!

Tore, et rahvast oli rohkesti nii linnast kui maalt kokku tulnud!

14. juulil 2007 talgud Meossaare kabeli juures

Meossaare kabel on Kabala mõisaomanike Vietingoffide ja Taubede matmispaik.Viimane mõisaomanik Viktor Taube maeti sinna 1914. aastal, sellest alates pole seal haudu ega kabelit korrastatud. Praeguseks on kabel varemeis, haudadele on puud peale langenud, enamikul neist hauakivid ja –ristid kadunud, kuid ikkagi võib aimata, kui suurejooneline see kunagi oli.

Kui talgulised kabeli juurde jõudsid, siis oli Martin juba suurema osa tööst ära teinud.... Võsa oli raiutud ja kõrge rohi trimmerdatud. Tiina, Ulvi, Reet, Heli, Jaanus ja Hillar vedasid varemetest välja hiigelhunniku oksi ja puhastasid ümberkukkunud hauakive. Kui talgupäeva lõpus istusime pisut viltusele trepile hinge tõmbama, tundsime kõik, milline imeline rahu selles paigas valitseb. Kunagine suursugusus pole kuskile kadunud, kaunid võlvid on justkui loodud taustaks muusikale mis siin kunagi kõlada võiks.

Volbriöö 30.04.2007

Esimene maituli meie uuel lõkkeplatsil paistis kaugele.

Kurla külaplatsi lõkkekoht. 30.03.2007

Türi valla haljastaja Liivi Lohvarti käis Kurla külaplatsi kaemas 19. märtsil. Tema poolt pakutud mõtte, et külaplatsil võiks olla suurte maakividega ümbritsetud lõkkekoht, tegid teoks Peedu, Joosep ja Frank. Tulease sai tõeliselt vägev.

Hüvastijätt talvega 2007 ehk hilinenud vastlapäeva tähistamine 03.03.2007

3. märtsil said Meossaares Pikamäe talus (Õunapuude juures) taas kokku KUME seltsirahvas ja nende sõbrad. Ilm oli pisut vesine, seda ilusamad tulid lumememmed. Lasti liugu, mängiti võistlusmänge, räägiti vanadest vastlapäeva kommetest ja söödi vastlatoite.

Kui keha kinnitatud, sai ka pisut kevade- ja suveplaane peetud. Külas oli Valdu Välimäe kellel mitu head mõtet tulevikuks välja pakkuda.

Seekordse igati mõnusa kokkusaamise algataja oli Reet, teda abistasid ettevalmistustel kõik Õunapuud ja Tiina.

Mittetulundusühingu „KUME külaselts” asutamine 04.11.2006

Seltsi asutajaliikmed on: Martin ja Hiie Pajur, Reet ja Agu Õunapuu, Ulvi ja Peeter Praks, Tiina ja Jaanus Lohur, Ants Vaasma, Heli Teedla, Hillar Nahkmann. KUME külaselts kasvas välja märtsis 2006 asutatud Kurla ja Meossaare külade seltsingust. Meie eesmärgiks on traditsioonilise- ja kaasaegse külakultuuri parimate väärtuste propageerimine - omanikuväärikuse, sotsiaalse erksuse, keskkonnateadlikuse, sportlike eluviiside, heanaaberlikkuse, külaelu turvalisuse ja omandi kaitse.

Kurla ja Meossaare külade kokkutulek Kurla külas Tõnuri talus 29.07.2006


Päevakava: Registreerumine, piknikulaua katmine, külakiige avamine (EELK Pilistvere kiriku emeriitõpetaja Vello Salum), mõttetalgud külaelu edendamiseks, käsitöönäitus, võistlused ja sportmängud lastele ja täiskasvanutele, jalutuskäik Põrguväravate juurde, mälestuste kuulamine, kogumine ja salvestamine.

Kokkutulek õnnestus igati. Kohale tuli üle ootuste palju endisi ja praegusi külaelanikke, registreerus 131 inimest.

Külakiige rajamine aprill - juuli 2006

1.aprilliks kirjutasime Kohaliku Omaalgatuse Programmile projekti külakiige ehitamiseks. Meie rõõmuks projekt rahastati ja nii sai seltsingu esimene kavatsus toetuse. Kiige tellisime Saaremaalt, valmistajaks OÜ Saare Tare. Kohale tuua Saaremaalt aitas Jaanus Lohur. Kiige ülespanek toimus 20. juulil ja võttis aega ühe väga pika tööpäeva. Kolm kõva töömeest rassisid hommikust hilisööni: Jaanusele olid abiks Mait Arusoo ja Aivar Savolainen

Ettevalmistused külade kokkutulekuks juuni-juuli 2006

Spordiplatsi rajamine, vana kuivati kohandamine näituseruumiks, Põrguväravate juurde viiva teeraja korrastamine ja tähistamine, „hea koht“ ühiskasutamiseks

Kurla ja Meossaare külade seltsingu asutamine 26.03.2006

26. märtsil 2006. a. saime Tõnuril kokku kavatsusega asutada Kurla ja Meossaare külade seltsing. Seltsingu asutajaliikmed on: Martin ja Hiie Pajur, Reet ja Agu Õunapuu, Ulvi ja Peeter Praks, Tiina ja Jaanus Lohur, Ants Vaasma, Heli Teedla, Hillar Nahkmann. Meie ühise tegutsemissoovi põhjus oli külas elu paremaks muuta, külaelanikke läbi ühise tegutsemise ühendada, külade ajalugu uurida ja jäädvustada, ühistegevuse traditsioone elavdada.