aastatel 2009, 2010

KUME külaselts parim MTÜ Järvamaal 2010!

MTÜ Kodukant Järvamaa ja SA Järvamaa Arenduskeskus tunnustasid 23.novembril Koigi mõisas toimunud Järvamaa kodanikeühenduste konverentsil maakonna parimaid.KUME külaselts valiti aastal 2010 parimaks mittetulundusühinguks.

Meossaare kabeli renoveerimistööde lõpetamine 20.10.2010

Kurla külaplats areneb

KUME külaselts teostas Kohaliku Omaalgatuse Programmist taotletud vahendite abil projekti „Kurla külaplatsi varustamine kommunikatsioonidega“. Külaseltsile osteti soojuskiirgur, mida jahedatel suveõhtutel saab kasutada mõnusa lisasoojuse allikana. Veetorustiku paigaldamiseks taotleti ehitusluba ja kasutusluba Türi vallast. Paigaldati veetorustik Tõnuri talust Kurla külaplatsini, korrastati maapind. Kurla külaplatsi varjualuse seinale paigaldati arvesti, elektrijuhtmed, pistikud, lülitid, valgustid (5) ja prožektorid (2). Täname vabatahtlikke, kes aitasid kaasa projekti teostamisele ning kohalikku omavalitsust, kes kattis projekti rahalise omaosaluse.


Algasid ehitustööd Meossaare kabeli rekonstrueerimiseks 9.07.2010

Ehitab OÜ Krive Ehitus, aga igapäevaselt on südamega asja juures ja kohapeal toimetamas Einar Lindmäe koos kahe ehitusmehega. Taastamise esimeses etapis on kavas kinnitada lahtised kivid kabeli müüril, valada müürile vöö lagunemise peatamiseks, krohvida müüritis, taastada aknaavad, täita põrand, taastada trepp ja soetada mõned istepingid kabeliaeda. Tulevikus oleme plaaninud rajada kabeli müüride vahele vaateplatvormi, kus saab kogu külale pilku heita ja kasutada kabeliaeda kontserdipaigana. Ehitustöid rahastab PRIA 168 789 krooni ulatuses, mis katab 90% kuludest. Ülejäänud 10% peaks moodustama omaosalus. Kui sul on soov ja võimalus toetada KUME külaseltsi algatatud projekti Meossaare kabeli rekonstrueerimiseks, siis saad teha ülekande KUME külaseltsi arveldusarvele 221034186067 selgitusega „Meossaare kabel“. Oodatud on väiksemgi rahaline toetus. Muudame koos küla kaunimaks!

III küladevaheline jalgpalliturniir 26.06.2010

26. juunil toimus Kurla külaplatsil kolmas küladevaheline jalgpalliturniir. Osalesid meeskonnad Kurlast, Pilistverest, Kõost, Võhmast ja Kabalast. Kurla tuli kolmandaks, Võhma teiseks ja Kabla võitis turniiri. Sündmuse peakorraldaja oli Rait Voitka.

Minieuropeade Kurla külaplatsil 6.06.2010

6. juunil toimus Kurla külaplatsil Minieuropeade kontsert. Vihmahood tegid meid veidi murelikeks, aga kui tantsijad kohale jõudsid, jäi vihm ka järgi. Esinesid kolm rühma: Kohilast Rõõmukillud ja Kohila lapsed ning Koeru noorte segarahvatantsurühm. Varem pole Kurla külaplatsil rahvatantsijad esinenud, see oli väga ilus ja tore elamus. Aitäh tantsijatele ja soovime neile head Itaalia-reisi!

Jaanilaupäev Kurla külaplatsil 23. juunil 2010

KAVAS:

  • 16-18 Jalgpall (Rait Voitka)
  • 18-20 Võistlused ja mängud. Auhinnad
  • - seltskonnamängud (valitakse parima seltskonnamängu läbiviija)
  • - sportlikud võistlused
  • - LilleseadenÄITUS (võta kaasa!). Lilleseaded kingitakse koolilõpetajatele ja esinejatele.
  • - parima koduõlle valimine (pane võistlusele degusteerimiseks välja isetehtud koduõlu!)
  • 19 Jututuba külade ajaloost, fotodest ja lugudest Aina Lee juhtimisel Tõnuri kuivati esisel platsil
  • 20 Tule süütamine!
  • 21 Lõõtsamees Siim Rikker
  • 24 Disko

Võta kaasa söögid-joogid, suures grillis on tuli.

Teeme ära! Talgupäev Meossaare kabeli juures

Vastlapäev Meossaare külas


Taotleme toetust Meossaare kabeli renoveerimisele

.KUME külaselts taotleb Eesti maaelu arengukava 2007-2013 meetmest 3.2 "Külade uuendamine ja arendamine" toetust Meossaare kabelile ja kabeliaiale. Taotlus esitati Priale 22.jaanuaril ja vastus selgub 100 tööpäeva jooksul. Projektitaotluse valmimisele aitasid kaasa Einar ja Andres Lindmäe, Jaanus Lohur, Hiie Pajur. Head nõu andis valla külaliikumise spetsialist Riina Trumm. Taotluse koostas Tiina Lohur. Täname kõiki, kes on osalenud Kurla ja Meossaare külade arengukava koostamisel

3-aastasel KUME seltsil uus juhatus

Kume külaseltsi 3. sünnipäeva tähistasime Kabala rahvamajas 14. novembril 2009. a. Kokku osales 37 inimest. Kuna oleme juba mõnda aega mõelnud Meossaare kabeli lagunemise peatamisele ja ümbruse korrastamisele, siis kutsusime sel teemal kõnelema Pilistvere õpetaja Hermann Kalmuse. Tema mõtted julgustavad meid tegelema selle teemaga edasi ja annavad kinnitust, et mõistlik on läbimõeldult ja kiirustamata tegutseda ning peamine on külainimeste kokkulepe tegevuste kavandamisel ja läbiviimisel. Aina Lee rääkis lähemalt seltsi kavatsusest koguda talude ajalugu ( loe ka kodulehelt).

Järgnesid õnnitlused ja tervitused. Kuna selts sai 3-aastaseks, siis tänasime senist juhatust ja valisime seltsile uue juhatuse (Tiina Lohur, Reet Õunapuu, Ulvi Praks, Aina Lee, Martin Pajur). Meile laulsid Einar, Madis ja Made, lõime ka veidi tantsu. Heli, Liis ja Karl korraldasid lõbusaid mänge. Seltsi liikmeks astumise avalduse andsid neli inimest. Mõnus talvine kokkusaamine oli.

Tiina Lohur

Paneme oma külade ajaloo raamatusse! November 2009

Hea külaelanik!

KUME külaseltsil on tulnud mõte panna oma külade ajalugu raamatusse. Selleks vajame Teie abi ja nõusolekut. Meil oleks suur soov kokku koguda fotod ja lood Kurla ja Meossaare külade taludest.

Mis meid huvitab?

  • Millal on talu rajatud, kelle poolt?
  • Suurus, mis on säilinud?
  • Mis üldiselt on taluga aastate jooksul toimunud?
  • Mingid huvitavad detailid, mis tulevad meelde seoses taluga.
  • Kui on, siis oleks väga huvitatud vanadest talude fotodest.
  • Lood, mis on taluga seotud. Ka sellisel juhul, kui olete selle idee vastu, oleks hea, kui Te võtaksite ühendust ja annaksite teada.

Projekt „Kurla külaplatsi kujundamine”

Taotlus esitati KUME külaseltsi poolt Kohaliku Omaalgatuse Programmile aprillis 2009.

Projektis kavandati järgmised tegevused:

  • paigutada Kurla külaplatsile kaks lipumasti,
  • kujundada ja valmistada KUME külaseltsi lipp,
  • osta rahvuslipp,
  • soetada suur grillvann,
  • osta varjualuse alla istepingid.

Taotlus rahastati täies mahus. Projekti rahalise omaosaluse kattis Türi vald.

13. juunil kaevati lipumastide augud, paigaldati armatuur, tehti valubetoon ja paigaldati lipualuste ankrud.

Vabatahtlikena olid töötamas Jaanus Lohur, Rain Pajur, Ants Vaasma, Joosep Lohur. 20. juunil püstitati 8-meetrised lipumastid.

Jaanilaupäevaks valmis KUME külaseltsi logoga lipp ja osteti rahvuslipp.

Grillvanni valmistasid Türi pritsumehed ja jaanilaupäeval oli see esmakordselt kasutusel.

Augusti lõpul osteti kaks õllelauda. Valmistatud immutatud puidust ja sobivad hästi nii varjualuse kui külaplatsi olemusega. Grillvanni ja õllelaudade transpordiga tegeles Jaanus Lohur. Projekti tegevusi juhtis Tiina Lohur.

Aitäh kõigile abilistele!

II Kurla jalgpalliturniir 18.07.2009

18. juuli toimus Kurlas teist korda jalgpalliturniir. Päeva alustuseks heisati KUME seltsi- ja Eesti lipp ning sellega oli Jalgpalliturniir alanud. 5 võistkonda oli kohale tulnud - Kabalast kaks võistkonda, Imaverest, Võhmast ja kohalik võistkond Kurlast. Esimese mängu pidasid Kurla ja Võhma, mille võitis võõrustajavõistkond Kurla tulemusega 3:0,Võhmale jäi see kaotus sel turniiril ainukeseks.

Teises mängus kohtusid Kabala II ja Imavere võistkonnad, pingelises mängus jäid väravad löömata , nii mõnigi kord käis mängus pall postis või latis, kuid väravahti ei suutnud kumbki võistkond üle mängida. Tulemuseks jäi 0:0 viik.

Kolmandas mängus kohtusid Kabala I ja Võhma võistkond, mille võitis kindlalt Võhma võistkond tulemusega 4:2

Päeva neljandas mängus kohtusid võõrustaja Kurla ja Imavere, mäng algas Kurla poolelt krobeliselt ja kiirelt karistasid Imavere omad ära ning lisaks kiirele avaväravale, said Imavere omad ka kiire teise värava, mille lööjaks olid kahjuks Kurla oma mängijad ja sellega oli mäng tehtud. Lõpptulemuseks jäi 2:5 Päeva viiendas mängus kohtusid kaks Kabala võistkonda, mille võitis Kabala II võistkond tulemusega 3:1.

Päeva kuuendas mängus kohtusid omavahel Võhma ja Imavere, mille üllatuseks võitis vägagi kindlalt Võhma tulemusega 4:1. Päeva seitsmendas mängus kohtusid omavahel Kabala II ja Kurla, esimese poolaja lõpus värava ees rüseledes suutis Kabala värava lüüa ja see värav jäi mängu ainukeseks, kuid teisel poolajal oli Kurlal mitu head võimalust ei suutnud nad ära lüüa ja lõppseisus jäigi 1:0 Kabala II kasuks.

Päeva kaheksandas mängus kohtusid Kabala I ja Imavere, selles mängus oleks peaaegu sündinud päeva suur üllatus, kuigi Imavere läks mängu juhtima, siis poolajaks olid nad juba 3:1 tagaaja rollis, kuid peale vaheaega tegid Imavere omad paar muudatust ning see tõi kah kohe kasu ja lõpuks said nad raske võidu tulemusega 4:3.

Päeva üheksandas mängus kohtusid Võhma ja Kabala II , see kohtumine otsustas kumb võistkond võidab kogu turniiri ära. Kabala läks kohtumist juhtima, kuid teisel poolajal Võhma viigistas ja viimastel minutitel lõid ka võiduvärava, mis tagas neile turniiri kokkuvõttes esikoha ja Kabala II jäi teiseks. Päeva viimases mängus kohtusid omavahel Kurla ja Kabala I, kuna see mäng midagi ei otsustanud, siis põnevust mängus polnud ja kindla võidu sai, sellest mängust Kurla tulemusega 5:1

  1. Võhma
  2. Kabala II
  3. Imavere
  4. Kurla
  5. Kabala I

Pealtvaatajatele toimusid samal ajal rahvamängud. Esimsena toimus noolemäng, mille võitis ülekaalukalt Maidu Kaunis. Teise mänguna toimus petanq, mille võitis Ivar Huopolainen. Päeva viimane mäng oli täpsuslöök väravale, mis kujunes kõige populaasemaks mänguks , kus oli palju osalejaid ja üllatuseks seda ei võitnud ükski jalgpallur, vaid noor neiu Kelly Martin. Peale mängude lõppu, said kõik soovijad nautida saunamõnusid.

Järgmisel aastal juulikuus kohtume uuesti!!!!!!

Ülevaate koostas Rait Voitka

Jaanipäev Kurla külaplatsil 23.06.2009

23. aprillil 2009 möödub Asutava Kogu asutamisest 90 aastat

Aasta tagasi paigaldati Kurla külla Konstantin Pätsi Muuseumi ja Riigikantselei eestvedamisel endise riigivanema ja Asutava Kogu esimehe August Rei sünnikohta mälestuskivi. 23. aprillil 2009 möödub Asutava Kogu asutamisest 90 aastat ja esimest istungit juhatas August Rei. Selle päeva tähistamiseks viidi mälestuskivi juurde lilled KUME külaseltsi ja kivi paigaldajate poolt. 1919. aasta 23. aprillil tööd alustanud asutavas kogus olid sotsiaaldemokraadid kõige suurem erakond (33,3 protsenti häältest) ja Rei valiti selle esimeheks. Avakõnes ütles ta muuhulgas, et Eestist peab saama vabariik, kus valitseks õigus ja demokraatia.