aastatel 2011, 2012, 2013

Vaatame korraks tagasi ja siis ikka koos edasi!

2013. aasta oli Kume külaseltsi liikmetele ja meie sõpradele õppimise aasta.

Maist septembrini toimusid Kume kojas mitmed õpetlikud kursused väikestele ja suurtele käsitööhuvilistele. Õppisime koos mitmeid taluperenaistele vajalikke oskusi – seebikeetmist, või- ja sõirategu ning viltimist. Kõik kursused olid kasulikud, kõige rahvarohkem oli seebitegu ja seepärast kordasime seda huviliste soovil augustis.

Septembris õpetas Järvamaa tuntud toiduspetsialist Juta Tohver meile erinevaid nippe puu-ja köögiviljadest lauakaunistuste valmistamisel. Usun, et meie perenaiste jõululauad olid sel aastal kaunimad kui kunagi varem.

Traditsioonilised suvesündmused on jaaniõhtu Kurla külaplatsil ja külade kokkutulek juuli viimasel nädalavahetusel.

Seitsmendat korda toimunud ühist jaanutuld on osavõtjad nimetanud legendaarseks. Ka sel aastal mängiti jalgpalli, tehti sauna ja löödi lõkke ümber tantsu ansambi Viiser saatel.

Külade kokkutulek oli sel aastal veidi tõsisema tooniga. Külla olid kutsutud piirkonnapolitseinik komissar Alo Allemann ja vanemkomissar Virginia Ciunite, kellega kõnelesime külade turvalisuse teemal.

KUME külaseltsi Aasta tegija 2013 tunnustuse sai Jaanus Lohur.

Lohurite perekonna üle rõõmustasime sel suvel kõik, kuna neid tunnustati regionaalministri ja Eesti Külaliikumise Kodukant poolt kogukonnaelu aktiivse edendamise eest tiitliga "Kogukonna pärl". Nad on tõesti pärlid meie jaoks - sellised, mida ei kanta ainult pidupäevadel vaid need, mis rõõmustavad ka igal argipäeval!

Suve üks kaunimaid hetki oli ansambli „Oma Lugu“ öökontsert Meossaare kabeliaias. Just sellistest hetkedest unistasime, kui kabeliaia ja müüride korrastamisega algust tegime.

Oleme veidi teinud plaane ka tulevaks aastaks. 2014. a plaanime jätkata ühiseid õppimisi, seekord mõtlesime rohkem ka meespere peale. Tulekul on kursused „Talupere talitab“, kus plaanime selgeks saada saunavihtade tegemise, kartulikorvi punumise ja kaltsuvaipade kudumise.

Kõik head ideed ja head sõbrad on alati oodatud! Head aastalõppu ja kohtumiseni uuel aastal!

22.09.2013 kell 16.00 Kurlas KUME kojas „Perenaiselt perenaisele“.

Tervise Arengu Instituudi üldrahvaliku aktsiooni „Sööme ära!“ raames toimuvad Järvamaal septembris-oktoobris tervisliku toidu teabepäevad „Perenaiselt perenaisele“. Teabepäevadel räägitakse puu-ja köögiviljade kasulikkusest ja erinevatest nippidest toidu valmistamisel. Praktilises osas valmistatakse korraldajate poolt kaasavõetud porganditest, õuntest ja sibulatest huvitavaid lauakaunistusi. Osalejad peavad kaasa võtma lõikelaua, terava noa lühema teraga ja teelusika. Lektoriks on Järvamaa tuntud toiduspetsialist Juta Tohver.Teabepäev on osalejatele tasuta ja rahastatakse ESF programmi “Tervislikke valikuid toetavad meetmed 2013-2014“ vahenditest.


Kogukonna pärl - perekond Lohur. 31.07.2013

MTÜ Eesti Külaliikumine Kodukant tunnustas koos regionaalministriga konkursi "Kogukonna pärl" raames Järvamaal esile tõstetud Tiina ja Jaanus Lohuri perekonda Türi vallast Kurla külast.

Konkursile esitati üle Eesti ligi 100 kandidaati, kelle seast tunnustatakse igas maakonnas ühte perekonda, teatas liikumine Kodukant.

Tiina ja Jaanus Lohuri perekond pälvis tunnustuse kogukonnaelu aktiivse edendamise eest. Perekond Lohur on Türi valla kahe küla – Kurla ja Meossaare – vahelise seltsi KUME idee algatajad ja eestvedajad.

Tiina ja Jaanus koos kolme lapsega on aidanud rajada külale oma külaplatsi ja külamaja ehk KUME-koja, kus pidevalt koos käiakse ning ühiseid ettevõtmisi läbi viiakse. Tänu sellele on külarahvas hakanud uuesti omavahel suhtlema ja ühistegevust väärtustama.

Lohurid on avatud ja vahetu suhtlemisega ning kui kellelgi külas tekib ükskõik milline probleem, saavad nad sellelt perekonnalt alati nõu ja abi.

Eesti Külaliikumise Kodukant tegevjuht Kaie Toobal ütles, et teist aastat toimuva konkursiga "Kogukonna pärl" soovivad korraldajad tunnustada kogukonna arengusse vabatahtlikult panustavaid perekondi.

Liikumine Kodukant soovib ärgitada inimesi märkama ja riiki väärtustama kodanikuks olemise olulist tunnust - vabatahtlikku tegevust. Seetõttu tunnustatakse konkursi "Kogukonna pärl" raames just neid peresid, kes on siirast soovist ja vabast tahtest ühiselt panustanud kogukonna arengusse ja õlatunde tugevnemisse.

Regionaalminister Siim Kiisleri sõnul on tegemist tänuväärse algatusega tõsta kõikjal Eestis esile perekondi, kes panustavad vabatahtlikult oma kogukonna hoidmisse ja elukeskkonna edendamisse.

Kokku tunnustatakse tiitliga "Kogukonna pärl" 15 peret üle Eesti. Projekti elluviimist toetatakse regionaalministri valitsemisalast. Konkursi tunnusmeene autor on Rõuge sepp Peeter Reemann, sepise idee on inspireeritud Pärlijõega seotud legendist Võrumaal.


Loe lisaks https://www.err.ee/325659/jarvamaa-kogukonna-parl-on-perekond-lohur

https://maaleht.delfi.ee/arhiiv/jarvamaal-tunnustati-konkursil-kogukonna-parl-esile-tostetud-tiina-ja-jaanus-lohuri-perekonda?id=66519588

Jaanipäev Kurla külaplatsil 2013

"Taluperenaine talitab" – Või- ja sõirategu 16.06.2013

16. juunil kell 16.00 teeme KUME-kojas Hiie ja Aina eestvedamisel võid ja sõira. Kõik huvilised on taas katsetama oodatud. Osalustasu 2 EUR-i, kohv ja värske sai on külaseltsi poolt. Kelle suu matsub, selle jalg tatsub!

"Taluperenaine talitab": Seebitegu sai selline... 18.05.2013

Laupäeval 18. mail 2013 sai siis esimene Kurla seebitegu teoks tehtud. Järgmisena on plaanis ühine või- ja sõirategu.

KUME külaseltsil oli 2012 väga hea aasta!

Sel aastal sai valmis KUME koja esimese etapi ehitus ja ehkki hoone lõpliku valmimiseni läheb aega, on esimesed ühised peod ja asjalikumad koosviibimised juba peetud.

Traditsiooniliselt rahvarohke oli ka sel aastal jaanipidu Kurla külaplatsil.

Külade kokkutulekul mõeldi koos tulevikule, vaadati üle Kurla ja Meossaare külade arengukava ja anti üle KUME Aasta Tegija 2012 preemia Martin Pajurile.

Novembris tuli trükist Aina Lee koostatud „Kurla küla vana pildialbum“. Kaunis köites albumi esitlusele Kabala rahvamajja kogunes ligi sadakond koduloost huvitatud inimest.

MTÜ Kodukant Järvamaa ja SA Järvamaa Arenduskeskus tunnustasid novembris toimunud Järvamaa kodanikeühenduste konverentsil maakonna parimaid, kelle hulka kuulusid KUME külaseltsist Aina Lee ja Heli Teedla.

Heameelt teeb see, et seltsi liikmete arv jätkuvalt kasvab - 2012. aasta lõpul on see 38. Facebook'is on meil sõpru, kes meie tegemiste vastu huvi tunnevad, topelt niipalju.

Uute kohtumisteni aastal 2013!

„Sööme ära, sööme tervislikult“ 05.10.2012

Kohtume reedel kell 18.00 KUME kojas ja jagame kokakunsti saladusi! Võta kaasa mõni roog, milles oled kasutanud meie koduaedades kasvavat puu-ja köögivilja või meie metsades kasvavaid seeni-marju. Kindlasti kirjuta üles ka retsept, mida hea kohe naabrinaisega vahetada.Tervisliku toidu valmistamise kursuse eesmärk on propageerida tervisliku, lihtsa, toitva ja odava toidu valmistamist puu-ja köögiviljadest. Kursus on seotud Tervise Arengu Instituudi puu-ja köögivilja kampaaniaga, mille sõnumiks on „Söö iga päev vähemalt viis peotäit puu-ja köögivilju“ .

Raamatu „Kurla küla vana pildialbum” esitlus

MTÜ KUME külaselts kutsub osalema raamatu „Kurla küla vana pildialbum” esitlusel Kabala Rahvamajas 10. novembril kell 13. Rändame filmide, fotode ja helisalvestiste vahendusel tagasi 20. sajandi esimesse poolde. Kutsutud on kõik endised ja praegused külaelanikud, KUME külaseltsi liikmed ning teised huvilised, kellele vastav teema põnevust pakub.

2009. aastal alustas Aina Lee KUME külaseltsist Kurla küla vanade piltide ja talude ajaloo kogumist. 2011. aasta jaanipäevaks valmis "Kurla küla pildialbum", mis aastal 2012 anti välja ka raamatuna.

albumit saab lehtiseda siin https://issuu.com/kume/docs/2011_08_kurlapildialbum



Külade kokkutulek 28.07.2012

Kell 11 KUME kojas mõttetalgud - külade arengukava. Kell 13 kogunemine Kurla külaplatsil, avasõnad. Katame ühise piknikulaua, võimalus grillida. KUME külaseltsi Aasta tegija 2012 tänamine. Leader projekti “Kurla küla vana pildialbum” tutvustamine (Aina Lee) Võimalus uurida Kurla küla pildialbumit. Ülevaade KUME Koja 1. etapi ehitusest, tutvumine majaga. Võimalus tasuda seltsi 2012. aasta liikmetasu 2€. Uutel soovijatel võimalus astuda seltsi liikmeks. Mis veel? ... näeb kohapeal Kohtumiseni!

Tööd KUME kojas 10. juunil 2012

Pühapäeva pealelõunal kogunes väike aga toimekas seltskond KUME kotta ja tegi ettevalmistusi jaanipäevaks. Naised koristasid koda ja rohisid külaplatsil taimi, mehed ehitasid turvapiirde teisele korrusele.

KUME külaselts tähistas 5. sünnipäeva. 5.11.2011

Laupäeval, 5. novembril alustasime lõuna paiku Olustvere Leivakojas. Laual ootas iga küpsetajat taignakauss koos „leivajuurega“. Sellele lisasime ehedat täistera rukkijahu ja maitseained, sõtkusime taigna parajaks, võtsime järgmiseks „teoks“ juuretise, lisasime taignale seemned ning leivad said vormidesse kerkima. Perenaine Elika rääkis lugusid Leivakoja minevikust ja tänapäevast ning jagas tarkust leivaküpsetamise, -jahude ja -retseptide kohta. Ise segas samal ajal valmis karaski taigna ja ahju läks seegi. Karask sai kiiresti valmis ja maitses koos pärnaõietee ja meega suurepäraselt. Vahepeal käisime väikesel ringkäigul Olustvere mõisa pargis. Astusime sisse klaasi- ja keraamikakotta, vaatasime näitust. Mõisakompleksi hooned on väga heas korras ja imeilusasti renoveeritud. Kui ringiga tagasi jõudsime, olid meie leivad küpsenud. Pakkisime need paberisse, saime kaasa juuretise ja retseptid. Meeleolu oli väga mõnus, tänasime rõõmsat ja rahulikku perenaist ning asusime koduteele. Arutlesime üheskoos, et see leivategu ei olegi nii keeruline kui varem arvata võis ja loodetavasti võtavad mitmed meist järgmisel nädalavahetusel selle töö kodus iseseisvalt ette.

Õhtul saime taas kokku Pilistvere Rahvamajas, kus kogunesime pidulaua ümber seltsi sünnipäeva tähistama. Tantsuks mängisid ansambel „Riff“ ja Fredy Tomingas. Sünnipäevatordi valmistas meile Olustvere Leivakoja perenaine Elika.

Tiina Lohur

Külaselts saab kodu - kerkimas on KUME koda

Kurla küla Tõnuri talu maadel asuv talukuivati saab uue hingamise. KUME koda kerkib 1893. aastal ehitatud hoone maakivist müüride vahele.

KUME koja esimese etapi valmimiseks, mille eelarve on ligikaudu 66 000 € saadi tuge maaelu arengu toetuse meetmest 3.2. Omaosaluse katavad KUME külaselts ja Türi vald. Ehitab Krive Ehitus OÜ.

Augustis alanud ehitustööd peaksid lõppema jaanuaris 2012, siis peaksid olema valmis välistööd ning saun. Ülejäänud ruumide lõplik valmimine jääb esialgu ootama, kavandatud on veel kamina ja leivaahjuga köögi ning katusealuste olenguruumide väljaehitamine.

Maitsvad pirukad ja tublid talgulised! 8.10.2011

Seekord koristasime ühiselt Meossaare kabeli ümbrust

30.07.2011 Külade kokkutulek

Sel aastal osales Kurla ja Meossaare külade kokkutulekul ligi sada inimest. Kokkutulek algas puhkpilliorkestri Kutter rõõmsa kavaga. Avasõnad ütles Tiina Lohur, kes tegi ka ülevaate KUME külaseltsi tegemistest. Aina Lee tutvustas kaheaastase töö tulemusena valminud mahukat albumit Kurla küla talude ajaloost ja vanadest piltidest. Esmakordselt kuulutas KUME selts välja Aasta Tegija - selle tiitli ja auhinnakiige pälviski Aina, kelle uskumatu tublidus viiski meid mõttele seesugust preemiat välja andma hakata. Silmailu pakkus kaunites rahvariietes tantsurühm Segadik ja lastele tegi rõõmu võimalus hobusõitu teha.

30. juulil Kurla ja Meossaare külade endiste ja praeguste elanike kokkutulek Kurla külaplatsil:

Kell 12 esineb Kurla külaplatsil puhkpilliansambel Kutter

Kokkutuleku avamine, osalejate kirjapanek

Projekti „Kurla küla vana pildialbum“ tutvustamine (Aina Lee)

KUME külaseltsi tegemistest, arengukava täitmisest ja muudatustest (Tiina Lohur)

KUME Aasta Tegija 2011 väljakuulutamine

Hobusõit suurtele ja väikestele (Ragnar Palusoo)

Kurla külaplatsil saab grillida. Võid kaasa võtta piknikukorvi ja natuke sularaha (hobusõit, KUME sümboolikaga esemed)

Võimalus astuda KUME külaseltsi liikmeks, tasuda 2011 liikmetasu

Kella 16ks läheme Meossaare kabeli juurde, kus saab vaadata rahvatantsurühma esinemist ja näha renoveeritud kabelimüüre ning sealt edasi võib suunduda Kabala laulupeole.

Rõõmsate kohtumisteni!

Jaanipäev Kurla külaplatsil 23.06.2011

Meeleolukas nagu ikka! Lõbusad mängud, karaoke ja tants. DJ Kristjan mängis ette kõigi lemmiklood.

Kodukant Järvamaa KuMe-l külas 30.04.2011

30.04 tuleb KUME seltsile külla Kodukant Järvamaa rahvas. Külalised, u 20 inimest, saabuvad laupäeval, 30. aprillil, kell 10 Kurlasse. Plaanime külaskäiku Meossaare kabeli juurde, seejärel istuks Kurla külaplatsil maha ja räägiks veidi juttu. Palume, kellel on aega, tulge ka. Kas siis 10ks kabeli juurde või pisut hiljem Kurlasse. Tiina valmistab ette väikese esitluse meie tegemistest, Aina kõneleb fotoalbumi projektist. Seejärel väike eine ja vestlus vabas vormis.

Meossaare kabeli ümbrust oli koristamas 18 talgulist

August Rei - 125 22.03.2011

22. märtsil tähistati Kurlas August Rei 125. sünniaastapäeva.

Sündmust korraldasid Riigikantselei, K. Pätsi Muuseum ja Türi Vallavalitsus.

Riigikantselei kinkis Türi vallale näituse August Reist. Väljapanek jääb Kabala rahvamajja 15. aprillini, hiljem saab näitust vaadata Türi muuseumis.

Loe lisaks:

http://www.tyri.ee/index.php?article_id=5300&page=31&action=article&,

http://jarva.ee/index.php?page=669&article_id=9238&action=article